ΚΑΤΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ
Ένα από τα πιο συμπαθητικά ζώα είναι και ο γάιδαρος . Οι αρχαίοι τούς θεωρούσαν σαν σύμβολο πολλών αρετών και σαν ιερά ζώα . Όταν ένας γάιδαρος φώναζε , προτού αρχίσει μια μάχη , νόμιζαν ότι οι Θεοί τούς προειδοποιούσαν για τη νίκη . Κάποτε ο Φωκίωνας ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους Μακεδόνες του Φιλίππου , αλλά δεν ήταν και τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα , επειδή οι στρατιώτες του ήταν λίγοι . Τότε αποφάσισε να αναβάλει για μερικές μέρες την επίθεση , ώσπου να του στείλουν τις επικουρίες , που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι . Πάνω , όμως , που ήταν έτοιμος να διατάξει υποχώρηση , άκουσε ξαφνικά τη φωνή ενός γαϊδάρου από το στρατόπεδό του . " - Κατά φωνή κι ο γάιδαρος !" έκανε ενθουσιασμένος ο Φωκίωνας . Και διέταξε ν' αρχίσει η επίθεση , με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες . Από τότε ο λόγος έμεινε , και τον λέμε συχνά , όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιο φίλο μας , που δεν τον περιμέναμε .
ΚΑΛΟ ΚΟΥΜΑΣΙ ΕΙΣΑΙ
Γύρω στα 1895 , η Αγγλία είχε τα καλύτερα υφάσματα ... Δύο ανατολίτες έμποροι από το Γαλατά της Πόλης σκέφτηκαν να πλουτίσουν με το δικό τους τρόπο .. Ταξίδεψαν στην Αγγλία και έφεραν ρετάλια από μία φημισμένη βιομηχανία , αλλά ήταν από το χειρότερο είδος που υπήρχε !!Φυσικά οι έμποροι τα παρουσίασαν για πρώτο πράγμα και όλοι έτρεξαν να προλάβουν να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας ..Όταν ανακαλύφτηκε η απάτη , ήταν ήδη αργά . Οι δύο συνέταιροι είχαν εξαφανιστεί . Από αυτό το περιστατικό έμεινε και η φράση " είσαι καλό κουμάσι " , που τη λέμε όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον . Γιατί " κουμάσι " στα τούρκικα σημαίνει κομμάτι υφάσματος . Δηλαδή ρετάλι ..
ΘΑ ΣΕ ΧΟΡΕΨΩ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
Οι τσιγγάνοι όταν είναι μικρές οι αρκούδες , τις βάζουν σε ένα ταψί , που από κάτω υπάρχει φωτιά . Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται , αρχίζουν να χτυπάνε το "ταμπουρλάκι" τους και να σφυρίζουν με μια " τσαμπούνα " . Η μικρή αρκούδα , αρχίζει να χοροπηδάει , επειδή αρχίζει να καίγεται !!! Αυτό γίνεται πολλές φορές , ώσπου μια μέρα το ταψί δεν έχει από κάτω φωτιά . Η αρκούδα όμως ακούγοντας τα όργανα να παίζουν και έχοντας συνδυάσει τους θορύβους αυτούς με το κάψιμο του ταψιού , αρχίζει να χορεύει μέσα στο ταψί . Τότε είναι έτοιμη για τα πανηγύρια ... Από τη σκληρή , λοιπόν , και απάνθρωπη αυτή συνήθεια , προήλθε η πασίγνωστη φράση : "θα σε χορέψω στο ταψί " .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ