Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΟΥΡΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, το «μαγικό» αντικείμενο που έχει σκοπό να φέρει καλή τύχη. Η προσέλκυση της καλής τύχης είναι μια πανάρχαια συνήθεια και αποτελεί ευσεβή πόθο όλων των λαών σε όλες τις εποχές. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια της, όπως τα γούρια και οι δοξασίες.  
Η πρώτη μορφή ιερών αντικειμένων ήταν τα τάλισμαν, με παραστάσεις της φύσης και ομοιώματα εκείνων που τα φορούσαν. Σήμερα οι πιστοί χρησιμοποιούν αναθήματα, εικονίσματα και αγιασμένα μικροαντικείμενα με την ελπίδα ότι οι Άγιοι θα τους προστατεύσουν από τις κακοτυχίες. Άλλοι, πάλι, έχουν το γούρι τους, μια παράδοση βασισμένη σε λαϊκές δοξασίες.

Μερικά από τα γούρια έχουν επικρατήσει να θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και  προσελκύουν την καλή τύχη. Ειδικά οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης.  Επικρατέστερα γούρια τις ημέρες των Χριστουγέννων θεωρούνται το ου(γκι), το καραβάκι και το πέταλο του αλόγου, οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, το τετράφυλλο τριφύλλι κ.α.
Το πέταλο του αλόγου:
Θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης  από το κακό το μάτι . Κατά την παράδοση πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα του προς τα πάνω. Το πέταλο θεωρείται ότι φέρνει γούρι, εάν το βρει κανείς τυχαία και να έχει επτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο.

Το πέταλο φέρνει γούρι γιατί το σχήμα της ημισελήνου αποτελεί από την αρχαιότητα μυστικό σύμβολο. Ο σίδηρος συνδέεται με τον πλανήτη Άρη διαθέτοντας εξαιρετικές ιδιότητες για την απομάκρυνση του κακού πνεύματος.

Το ου (γκι):
Το γνωστό σε όλους μας παρεξηγημένο γκι, συνοδεύει τις γιορτές των Χριστουγέννων, ως φυτό με μαγικές ιδιότητες.Η προέλευσή  του είναι τόσο παλιά, που πολλοί πιστεύουν ότι αυτό ήταν σκαρφαλωμένο πάνω στο δέντρο της γνώσης του Παραδείσου, μια και η μηλιά είναι από τα δέντρα που προτιμάει το ου. Η ελληνική ονομασία του φυτού είναι ιξός και υπάρχει ήδη από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αυτό ήταν το καλύτερο αντίδοτο για τα διάφορα δηλητήρια, ενώ άλλοι λαοί πίστευαν ότι έδιωχνε μακριά τα μάγια και κακά πνεύματα, γι’ αυτό συνήθιζαν να το κρεμούν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους.

Το τετράφυλλο τριφύλλι:Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα παγκόσμια αποδεκτό σύμβολο της καλής τύχης και η προέλευσή του ανάγεται στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο, η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ. Τα τέσσερα φύλλα του εκπροσωπούν την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη και την τύχη.  

Το καραβάκι:
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά την γέννηση του Χριστού. Πριν από 50 χρόνια μόνο, συναντούσαμε το καραβάκι στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Κατά την παράδοση το κατασκεύαζαν τα παιδιά για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές με δημιουργικότητα, χαρά και αγάπη και το περιφέρανε στους δρόμους όταν έλεγαν τα κάλαντα.Ως έθιμο που είχε άμεση σχέση με τη ναυτική παράδοση αποτελούσε επίσης και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. 
Σήμερα, το έθιμο αυτό αντικαθιστάται σταδιακά από το χριστουγεννιάτικο έλατο.

πηγή : βικιπαίδεια, internet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ